Legea Anastasia

Legea Anastasia este, în fapt, Legea 213/2023, și constă în modificarea articolului 91 din Codul Penal. Astfel, niciun judecător din România nu mai poate pronunța o sentință de suspendare a executării pedepsei cu închisoarea față de cei care comit accidente mortale conducând băuți, drogați sau fără permis auto.

Legea Anastasia a fost adoptată în Parlament (la 6 februarie 2023, în Senat, și la 28 iunie 2023, în Camera Deputaților). Inițial, cu doi ani înainte, proiectul de lege fusese respins la Camera Deputaților, din motive mai mult sau mai puțin subiective. Inițiatorul legii, vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc, s-a zbătut cu cerbicie să redepună inițiativa și, mai mult, să fie votată și adoptată. Și a reușit, astfel că legea este acum în vigoare începând cu 13 iulie 2023.

Numele ei a fost dat în memoria fetiței de 4 ani care, la 1 iunie 2022, de Ziua Copilului, a fost ucisă, în timp ce se juca fața casei din localitatea ieșeană Sticlăria, de o femeie ce conducea un autoturism fără a avea permis de conducere.

anastasia daicu a dat numele legii anastasia
FOTO: adevarul.ro

Vinovata a fost condamnată, inițial, după doar trei luni de la comiterea faptei, la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru conducere fără permis. Ulterior, după reevaluarea situației de fapt, în luna mai a acestui an, procurorii de la Parchetul Hârlău au trimis-o în judecată pentru ucidere din culpă. În final, dosarul privind-o pe Mariana C. a ajuns la Judecătoria Pașcani, primul termen fiind în 14 octombrie 2024.

Legea Anastasia nu a fost elaborată pentru a condamna oameni la închisoare. Inițiativa a avut mai degrabă un scop educativ, preventiv, decât unul punitiv. Legea în sine, dublată de o campanie masivă de promovare la nivel național, urmărește conștientizarea pericolelor la care se expun și la care îi expun pe alții indivizii care se urcă la volan băuți, drogați sau fără permis.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x